Døgnåbent Mandag-Søndag

Proctor­forsøg

Ved proctorforsøg findes en referenceværdi, også kaldet proctorværdien, som benyttes ved komprimeringskontrol. Ved hjælp af isotopmetoden måles det nuværende materiales vandindhold og vådrumvægt.

Derefter udregnes tørrumvægten som sammenlignes med den tørrumvægt, der opnås ved en standardiseret komprimering af materialet i laboratoriet – altså selve proctorforsøget.

Det er et meget nyttigt geoteknisk forsøg til at bestemme, hvordan et materiale vil reagere på forskellige belastninger og vandindhold. Det hjælper også med at bestemme, om et materiale for eksempel ler er egnet til genindbygning.

Hvordan findes proctorværdien ved proctorforsøg?

Proctorværdien er et udtryk for, hvor meget et materiale kan komprimeres ved en given fugtighed. Den beregnes ved en standardtest på følgende vilkår:

For at finde den maksimale tørrumvægt og det optimale vandindhold, udføres der en serie i test i proctorformen, med stigende vandindhold. Derved findes det vandindhold hvor sandet er komprimeret maksimalt, med den brugte energi. Dette er den maksimale tørrumvægt.

priser på proctorforsøg proctorprøver

Priser på proctorforsøg

Visgaard & Sundstrøm står naturligvis til rådighed hvis du vil vide mere om proctorforsøg, høj service og lave priser.

Proctorforsøg, komprimeringsprøver eller proctorprøver?

I daglig tale hører vi alle de forskellige udtryk. Proctorforsøg er det mest anvendte, men i forskellige vendinger benyttes også komprimeringsprøver eller proctorprøver. Vi kalder det selv for proctorforsøg, men forstår udmærket hvis der bliver omtalt komprimeringsprøver eller proctorprøver.

proctorforsøg proctorprøver

Hvordan analyseres resultaterne af et proctorforsøg?

Et proctorforsøg er et forsøg, som vi foretager på vores moderne geotekniske laboratorie. Forsøget bruges typisk til at bestemme, hvordan et materiale eller produkt vil reagere på forskellige miljømæssige, fysiske og kemiske påvirkninger.

Resultaterne (dataen) af et proctorforsøg bruges til at bestemme materialets vandindhold og tørrumsvægt.

Hvornår er et proctorforsøg nødvendigt?

Proctorforsøg er især nyttige, når det kommer til at bestemme, hvor meget et materiale eller en konstruktion kan bære, før det bryder sammen. I Visgaard & Sundstrøm har vi udført tusindevis af proctorforsøg. I vores geotekniske dagligdag er proctorforsøget blandt vores mest udførte laboratorieforsøg.

Kontakt os her for mere information.